Ապրիլի 27-ին, ՄԱԿ-ի 2021 թվականի Պարենային համակարգերի գագաթնաժողովի (UN Food Systems Summit 2021) շրջանակում, Երևանում կայացել է Ներառական արժեշղթաների միջոցով պարենային կայուն համակարգերի ստեղծման առաջին երկփուլ երկխոսությունը։
Հայաստանի գագաթնաժողովի ազգային ղեկավար, ՀՀ էկոնոմիկայի նախարարի տեղակալ Արման Խոջոյանն ընդգծել է, որ ՄԱԿ-ի 2021 թվականի Պարենային համակարգերի գագաթնաժողովն ազդեցիկ մտքեր գեներացնելու հարթակ է, որտեղ կհստակեցվեն երկրում պարենային համակարգերի առաջնահերթությունները, դրանց իրականացման առավել արդյունավետ ուղիները և Հայաստանի հեռանկարները։
«Այսօր ամբողջ աշխարհում 4 մլրդ մարդ ուղղակիորեն և անուղղակիորեն աշխատում է պարենային համակարգում, որոնցից 690 մլն մարդ թերսնվում է։ COVID-19 համավարակի պայմաններում կանխատեսվում է, որ այս թիվը կավելանա ևս 100 մլն-ով: Միևնույն ժամանակ աշխարհի ծայրահեղ աղքատների 80 տոկոսը հենց ապրում է գյուղական վայրերում և զբաղվում գյուղատնտեսությամբ: Այս ոլորտում անհրաժեշտ են կտրուկ քայլեր», - ասել է էկոնոմիկայի փոխնախարարը։
2020 թվականը ստիպեց բոլորին վերանայել ու գնահատել ազգային կարողությունները, դիտարկել նոր հնարավորություններ, ինչպես նաև կայուն քայլեր ձեռնարկել պարենային համակարգերի անխափան աշխատանքն ապահովելու համար: Փոխնախարարը հավելել է, որ անհրաժեշտ է միջոցառումներ իրականացնել առողջ սննդի հասանելիությունն ամբողջ երկրում ապահովելու համար՝ կրճատել հետբերքահավաքային կորուստները և ստեղծել վերաօգտագործման, վերամշակման ու մնացորդային կառավարման մոտեցումների միջոցով գյուղատնտեսական համակարգերի լավ միջավայր և նոր լոգիստիկ շղթաներ։
Ազգային երկխոսության համակարգող, Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարանի ռեկտոր Վարդան Ուռուտյանը, միջոցառման բացմանը նշել է, որ սննդամթերքի արտադրության և սպառման այսօրվա մեթոդը բացասական ազդեցություն է ունենում բնակչության առողջության և բարեկեցության, շրջակա միջավայրի և բնական պաշարների վրա՝ ուղեկցվելով կենսաբազմազանության կորստին, ջրային պաշարների սղությանը, անտառազերծմանը, ջերմոցային գազերի արտանետումներին և սննդամթերքի վատնումներին առնչվող մտահոգություններով։ Նա հույս է հայտնել, որ ազգային մակարդակի այս երկխոսությունները կհանգեցնեն հարակայուն պարենային համակարգերի ազգային ուղղվածությունների հաստատմանը և առաջիկա գործողությունների ճանապարհային քարտեզի ձևավորմանը։
Հայաստանում ՄԱԿ-ի մշտական համակարգող Շոմբի Շարփն իր ելույթում նշել է, որ երկխոսության միջոցով Հայաստանի տեսակետները, կարիքները և գերակայությունները հաղորդակցվում են աշխարհին՝ վերածվելով կոնկրետ գործողությունների և ծրագրերի։ «Ես լավատես եմ՝ անկանխատեսելի այս աշխարհում մենք կհասնենք ամուր պարենային համակարգերի այս և երկրորդ երկխոսության ակնկալվող արդյունքներով», - ասել է Շոմբի Շարփը։
Գագաթնաժողովի շրջանակում կայացել են պանելային քննարկումներ ագրոպարենային արտադրանքի մատակարարման շղթաների դիմացկունության և սննդամթերքի անվտանգություն վերաբերյալ, որոնք համահունչ են գագաթնաժողովի 5 նպատակներին՝ անվտանգ և սննդարար սննդամթերքի հասանելիության ապահովում բոլորի համար, անցում սպառման հարակայուն մոդելների, բնապահպանական առումով մաքուր արտադրանքի արտադրության ծավալների ավելացում, ապրուստի առկա միջոցների խթանում և խոցելիության, ցնցումների, սթրեսների նկատմամբ դիմադրողականության բարձրացում:
Գագաթնաժողովը հնարավորություն էր ընձեռել քննարկումներին հետևել նաև առցանց՝ նախարարության ֆեյսբուքյան էջից ուղիղ միացմամբ։